18 listopada uczniowie z klas 2B i 4A udali się do wyjątkowego miejsca, jakim jest Dyniowy Zakątek koło Strzegomia. To gospodarstwo rodzinne, które o dyniach wie wszystko i które powstało z miłości do tego warzywa. Już od progu przywitał nas wspaniały cynamonowy zapach. Następnie uczniowie zostali poczęstowani świeżo upieczonymi słodkimi bułeczkami i pysznym domowym kompotem. Potem było jeszcze lepiej. Przemiła i sympatyczna Pani Asia opowiadała ciekawostki o dyniach. Uczniowie mieli okazję skosztować jadalną dynię oraz przepyszne przetwory, takie jak musy dyniowo-gruszkowe czy dyniowo-melonowe. Następnie dzieci przemieniły się w kucharzy i przygotowywały aromatyczne bułeczki z czekoladą oraz chrupiące pizze. W oczekiwaniu na upieczenie smakołyków, miały okazję przekonać się, jak to jest doić krowę (oczywiście nie była to żywa krowa 😉) oraz zaczerpnąć świeżego powietrza w ogródku pełnym dyń. Na koniec warsztatów uczniowie udali się do sklepiku, w którym zachwycał szeroki asortyment dyniowych produktów, m.in.: musy, dżemy, paszteciki dyniowe, ciasteczka i wiele wiele innych smakowitości. Był to wspaniale spędzony przemiły dzień.